סובלת מפטרת בשד בזמן הנקה? קבלי מדריך פעולה מפורט

 

ר. מספרת: הקטנה שלי בת 3 שבועות ויש לבן על הלשון, ולאחרונה קשה לה לתפוס את השד, היא מתחילה לינוק ואחרי רגע עוזבת ומתחילה לבכות. לי יש תחושת בערה פנימית ותחושת דקירות בשד. מה זה יכול להיות?

האם גם את חווה תסמינים דומים? אם ההנקה שלך הייתה יחסית נטולת כאבים ולפתע הפטמות שלך מגרדות או כואבות, ייתכן שיש לך פטרת בשד. פטרת בשד יכולה להופיע בכל שלב בהנקה ורוב הסיכויים שהיא לא תיעלם ללא טיפול הולם.

התסמינים של פטרת השד

אם את סובלת משניים או יותר מהסימפטומים האלו ייתכן שאת סובלת מפטרת בשד:

  • את חשה צריבה חזקה בפטמה
  • העור שלך מגורה או מבריק באראולה או בפטמה
  • את חשה כאבים בשד ללא מכות ניכרות לעין
  • את חשה בתחושת דקירות בחזה מאחורי הארואלה
  • האיזור רגיש במיוחד אפילו למגע מים, בד או מגבת

בנוסף קיים סיכוי גדול שתינוקך סובל מפטרת בפה. התבונני בפה של תינוקך. האם את מזהה כתמים לבנים קטנים באזור הלחיים, או החניכיים? פטרת גורמת לסבל וכאב לא רק לך אלא גם לתינוקך. לעיתים קרובות הוא יפגין סימני רעב, יתחיל לינוק אבל בגלל הכאב יעזוב את השד, ולרוב יתחיל לבכות. לעיתים קרובות זה מלווה גם בתפרחת חיתולים אצלו ובפטרת ווגינלית אצלך. בהחלט מטריד ולא נעים.

מה הגורמים לפטרת בשד?

פטרייה בשד היא בדרך כלל מסוג קנדידה. יכולים להיות מספר גורמים שמעלים את הסבירות לפטרת בשד:

  1. את או תינוקך קיבלו טיפול אנטיביוטי בזמן ההריון או קרוב ללידה. אנטיביוטיקה גורמת לחוסר איזון בפלורת המעיים, כשהחיידקים הטובים בגופך התמעטו בעקבות הטיפול האנטיביוטי, קיים סיכוי שתפתחי פטרת בשד. נשים שמאובחנות עם GBS במהלך ההריון או שילדו בלידה קיסרית מטופלים באנטיביוטיקה במהלך או מייד לאחר הלידה.
  2. את או תינוקך נטלו סטרואידים
  3. נשים שסובלות מנטייה לפטרת באזורים שונים בגוף לפני ההריון, נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בפטרת השד בזמן ההנקה.
  4. יובש וסדקים בפטמות המאפשרים לפטרייה ולבקטריה לחדור מבעד לרקמה החיצונית של השד.
  5. נטילת אמצעי מניעה עם אסטרוגן
  6. השארת רפידות או חזיות לחות באיזור הפטמות לאורך זמן יכולה לעודד התפתחות פטרייה
  7. רפידות הנקה עם גימור שאינו מאפשר מעבר תקין של אוויר לאזור הפטמות
  8. צריכה מוגברת של מוצרי חלב ודברי מתיקה
  9. סכרת או אנמיה

אם את בקבוצת סיכון או כבר סובלת מפטרת בשד את בוודאי כאובה ודואגת לתזונת תינוקך, והמשך ההנקה נמצא בסימן שאלה. מאמר זה יסייע לך לפעול מהר ונכון. חבל על כל רגע של סבל.

הנה כמה מוצרים שאולי יעניינו אותך:

אז מה עושים?

מומלץ לפעול בכמה מישורים: פנייה לטיפול רפואי, ניקוי וחיטוי האזורים הנגועים, וטיפולים טבעיים שמסייעים להקלה בפטרת.

ראשית גשי לרופא ללא דיחוי. יש מקום לטיפולים טבעיים או משלימים, אך אל תוותרי על ביקור רופא. המשך ההנקה כרגע מוטל בספק, את ותינוקך סובלים ואת זקוקה לפתרון מקצועי, מקיף ומהיר יחסית. כמו כן, חשוב שרופא יאבחן את התסמינים שאת סובלת מהם, כיוון שתמיד קיימת אפשרות שאת סובלת מבעייה אחרת, ולא מפטרת בשד.

ישנם משחות ותרופות מרשם וישנם כאלה שאינם דורשים מרשם רופא. בכל מקרה, פעלי בהתאם להוראות הרופא שלך. גם תינוקך צריך להיבדק ויש צורך להתאים לו תרופה. אל תדלגי על השלב הזה.

טיפולים משלימים

כשנכנסים לעולם הטיפולים המשלימים ותרופות הסבתא למיניהם, מגוון העצות והטיפולים הוא עצום. נציין מספר טיפולים שמוכחים כיעילים.

  1. מומלץ מאוד ליטול פרוביוטיקה, שמחזירה לגוף את החיידקים הטובים שאבדו עקב טיפול אנטיביוטי. החיידקים הטובים יאזנו את הגוף והפטרת תפחת. חשוב לוודא שהפרוביוטיקה שאת נוטלת איכותית כדי שתהיה אפקטיבית.
  2. מומלץ מאוד לעבור לתזונה נטולת סוכרים. כן, זה מאתגר, בתקופה שבה ההורמונים גועשים, יש צורך להתנחם במתוק. אך גם הפטרת שבגופך ניזונה מסוכרים. אם תמנעי מסוכרים או לכל הפחות תפחיתי את כמות הסוכר שאת צורכת, את למעשה מרעיבה את הפטרת ומאיצה את סילוקה מהגוף.
  3. שום בצורה טבעית או כמוסות שום ידועים כנוגדני פטריה. כדאי להוסיף שום לתזונה שלך.
  4. אכינצאה ידועה ביכולתה לחזק את המערכת החיסונית. הוסיפו אותה לתזונה שלך.
  5. שטיפות חומץ. פטריות אינן שורדות בסביבה חומצית. צרי תמיסה שמורכבת מ50% חומץ ו50% מים ומירחי בעדינות על הפטמות בעזרת צמר גפן לאחר הנקה.
  6. תמצית זרעי אשכוליות – רצוי לצרוך כ250 מ"ג בכמוסה או בטיפות 3 פעמיים ביום.
  7. שמן קוקוס ידוע בתכונותיו האנטי בקטריאליות. ניתן פשוט לאכול מעט שמן קוקוס או למרוח על האזור הנגוע, לרוב באיזור הפטמות.

היגיינה, חיטוי וסביבה נקייה

בנוסף חשוב מאוד להקפיד על היגיינה וחיטוי. הפטרת מאוד מדבקת ויכולה לעבור ממך לתינוק וליצור מצב לא רצוי של הדבקות חוזרות. לכן מומלץ לחטא חפצים שבאים במגע עם האם או התינוק: מוצץ, חלקי משאבת החלב, בקבוקים ועוד. חשוב לשטוף ידיים לפני כל הנקה, ואחרי החתלה. שיטה טבעית ויעילה לחיטוי היא שימוש בחומץ תפוחים רצוי מסוג טבעי או אורגני, שידוע בזכות יכולת החיטוי שלו. מלאי קערה עם מים חמים וכוס חומץ תפוחים, הניחי אותו ליד הכיור, הכניסי לקערה כל חפץ שבא במגע עם השד או פיו של התינוק לתוך הקערה ולאחר מכן שטפי אותו.

יש לשטוף היטב רפידות הנקה רב פעמיות כמו כן דאגי לשמור על סביבה נקייה ויבשה באיזור השד והפטמות. החליפי רפידות הנקה באופן תדיר, אולי אפילו בקצב מעט מוגבר מהרגיל. ובנוסף החליפי את חזיית ההנקה שלך מידי יום. יש לכבס רפידות הנקה וחזיות לפני שימוש חוזר. את יכולה להוסיף כוס חומץ לכביסה לחיטוי נוסף. השמש הישראלית זמינה גם בימות החורף והיא שיטת הייבוש המומלצת במקרים של פטרת בשד, כמאמר הידוע שאור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. קרני השמש האולטרה סגולות מחטאות ואפקטיביות בחיסול פטרת.

האם להמשיך להניק בתקופת הטיפול?

במקביל לקבלת טיפול רפואי ושינוי תזונה מומלץ להיוועץ ביועצת הנקה. נשים רבות נטשו את ההנקה בגלל פטרת, ויועצת טובה תוכל לסייע לך לעבור את המשבר יותר בקלות, ולהמשיך בהנקה. בררי איפה יש קליניקת הנקה קהילתית באזורך. הכנו עבורכן רשימה של יועצת ההנקה מומלצות, חלקן הקימו ומנהלותקליניקת הנקה קהילתית, שתתן לך את התמיכה והסיוע שאת כל כך זקוקה לו כרגע.

הנקה בזמן פטרת מאתגרת ולעתים אף מכאיבה אך בהחלט ניתן ואף רצוי להמשיך להניק את תינוקך, תוך כדי הקפדה על חיטוי והיגיינה. אם ההנקה מכאיבה מידי בגלל הפטרת, שאיבת חלב במשאבה יכולה להיות אלטרנטיבה טובה להקל מעט מהגודש עד שתחזרי להניק. דאגי למשאבת חלב איכותית, ותשאבי בתדירות שזהה לזו של האכלת תינוקך בכדי לשמור על רמת אספקת חלב נאותה.

מה לעשות עם חלב ששאבת בזמן הזה? הדעה הרווחת בקרב היועצות היא שניתן לתת את החלב לתינוקך, ואף ייתכן שהשאיבה תקל מעט מהכאב. מומלץ בכל מקרה לסמן את החלב השאוב ולציין שזהו חלב שנשאב בזמן שטופלת בפטרת. כיוון הקפאה אינה מחסלת את הבקטריה רק מעכבת את פעילותו והתרבותו, לא מומלץ לתת לתינוקך חלב שהוקפא. למרות שאין מחקרים וודאיים שמראים שזה יכול לגרום להדבקות חוזרת רצוי לנקוט במשנה זהירות. אם תינוקך בריא ומערכת החיסון שלו תקינה, אין סיבה לחשוש.

כדי להפטר מהפטרת נדרשת סבלנות ונכונות רבה מצדך. התהליך אינו תמיד קצר, ולעתים מייגע וכואב, אך בסופו תדעי שעשית את הדבר הטוב ביותר עבורך ועבור תינוקך.

האם את סבלת או סובלת מפטרת? נשמח שתשתפי אותנו מנסיונך.

כמו כן, אנו כאן בהנקה טובה שמחים לענות על כל שאלה ומאחלים לך חוויית הנקה טובה לך ולתינוקך והחלמה מהירה.

*הצהרה: המידע המופיע במאמר זה הוא כללי ואין לראות בן עצה או התוויה רפואית

x

#{title}

#{text}

#{price}