חלב קדמי וחלב אחורי: אמת או מיתוס?
שמעתם שיש תינוקות שלא מקבלים מספיק חלב אחורי?האם באמת יש הבדל בין חלב קדמי וחלב אחורי? ומה זה בכלל?
התינוק שלכם יונק מעולה, ועולה במשקל, אך הוא לא ישן טוב ולא רגוע. או להיפך – הוא לא עולה מספיק במשקל, אבל כן רגוע וישן נפלא. ואולי הכל מושלם, אבל מישהי (או מישהו) אמרה לכם שהצבע של הקקי אמור להיות יותר צהוב ופחות ירוק, והסבירה שהצבע השונה הוא בגלל שהתינוק לא מקבל מספיק חלב אחורי וכדאי לטפל בזה מהר.
ייתכן גם ששמעתם חילוקי דעות בעניין ההנקה: יש שאומרים שצריך להציע את השד השני אחרי 10 דקות הנקה, ויש שאומרים שזאת גישה מיושנת וצריך לתת לתינוק לרוקן שד אחד ורק אז להציע – אם הוא מבקש – את השד השני.
המשותף לכל המקרים האלה הוא שכולם מתייחסים למושג של "חלב קדמי" ו"חלב אחורי." מחקרים הראו שאכן יש הבדל בין החלב שיוצא בתחילת ההנקה לבין החלב שיוצא בסופו, אך בסופו של יום, מדובר באותו חלב. ועדיין, יש הרבה אנשים שמאמינים שמדובר בהבדל משמעותי ושני סוגים שונים של חלב.
במאמר הזה ננסה לברר את המושגים, ולהבהיר אם הטענה שתינוק שמקבל יותר "חלב קדמי" ופחות "חלב אחורי" יסבול מזה היא מיתוס או לא.
המושגים: חלב קדמי וחלב אחורי
לפי חוברת שפורסמה ע"י יוניצף (UNICEF) וארגון הבריאות העולמי (WHO), חלב קדמי הוא החלב שיוצא בתחילת ההנקה (או השאיבה), והוא מיוצר בכמויות גדולות. חלב קדמי מכיל כמויות גדולות של חלבון, לקטוז, וחומרים מזינים אחרים.
החלב שיוצא בתחילת ההנקה גם עוזר לספק לתינוק את הנוזלים שהוא צריך: אין צורך לתת מים לתינוק יונק, גם אם מדובר בגל חום באמצע הקיץ הישראלי. ולמרות שהחלב הנוזלי נראה "דליל," הוא לא דליל בכלל, ותורם רבות לתזונת התינוק.
חלב אחורי הוא צהוב או לבן יותר מאשר החלב הקדמי, שעלול להיות בצבע כחלחל או לבן. החלב האחורי סמיך יותר מאשר חלב קדמי, ומכיל יותר שומנים ממנו. שומנים האלה מספקים הרבה אנרגיה לתינוק, וגם גורמים לתחושה של שובע.
מחקר שפורסם ע"י הFDA, שנעשה ע"י פרופסור מארי הרברט, קובע שיש יותר שומנים וויטמין K בחלב אחורי מאשר בחלב קדמי, אך הכמויות של סידן, נתרן, אשלגן, ומגנזיום היו זהים בשניהם.
לפי יועצת ההנקה חנה כצמן מפתח תקווה, הסיבה העיקרית שאין הרבה מחקר בנושא חלב קדמי וחלב אחורי היא ש"אין באמת דבר כזה חלב קדמי וחלב אחורי."
כצמן מסבירה שהחלב שיוצא בסוף ההנקה מכיל יותר שומנים מפני שהשומן נצמד לצינורות החלב ויוצא רק כשהתינוק יונק בכוח ובהתמדה. זאת גם הסיבה שכשיש פחות זמן בין הנקה להנקה, החלב מכיל יותר שומנים: השומנים ששוחררו בהנקה הקודמת עדיין לא הוצמדו בחזרה לצינורות החלב.
הסיבה שיש אנשים שמבדילים בין החלב שיוצא בתחילת הנקה לבין החלב שיוצא בסוף היא שמה שיוצא בהתחלה זורם יותר בקלות ונוזלי יותר. לאחר מכן, החלב נהיה סמיך יותר בהדרגה, עד שהתינוק מחליט שהמאמץ לא שווה את כמות החלב שהוא מניב, ומחליט שהוא שבע או רוצה להמשיך את ההנקה מהשד השני.
האם צריך להציע את הצד השני בכל הנקה?
יוניצף כן ממליצים לאפשר לתינוק לסיים לינוק משד אחד בכל הנקה, לפני שמציעים את השד השני. חשוב להדגיש, לא תמיד התינוק יבקש את השד השני, וכשמדובר בתינוק בריא שיונק באופן יעיל, אין צורך להכריח אותו לינוק יותר ממה שהוא מעוניין.
יוניצף מדגישים גם שאין לנתק את התינוק מהשד מהר מדי. במקום זאת, יש לתת לתינוק להחליט מתי הוא סיים לאכול. זאת מפני שתינוק שלא סיים את הארוחה שלו עלול לרצות לינוק שוב לאחר זמן קצר.
ומה קורה כשהתינוק לא מקבל מספיק מהחלב השומני יותר?
לפעמים, שום דבר לא קורה: התינוק עולה במשקל, ערני, רגוע, ומתפתח. עם זאת, ייתכן שתינוק שלא מקבל מספיק שומנים ירצה לינוק לעיתים תכופות יותר, או יתקשה לישון. ייתכן גם שהצואה שלו תהיה בגוון ירוק יותר.
תזכרו שחלב קדמי וחלב אחורי הם אותו חלב – רק בריכוזים שונים. ולמרות שחיפשנו, לא מצאנו מחקרים שמצביעים על בעיות בריאותיות או התפתחותיות הנובעות מצריכה פחותה של החלב השומני יותר.
לרוב, אם יש חשש שהתינוק לא מקבל מספיק מהחלב השומני יותר, הפתרון הוא פשוט לתת לתינוק "לרוקן" את כל השד (השד אף פעם לא ריק לחלוטין), וברגע שזה קורה, הבעיה תתעלם – בין אם מדובר בשינה טובה יותר, הארכת הזמן בין הנקה להנקה, או שינוי בצבע הצואה.
כשהבעיה נובעת מכך שלאמא יש יותר מדי חלב, הרבה פעמים גם האמא תסבול. במקרים כאלה, הפתרון מורכב יותר מפני שצריך לאזן את תפוקת החלב ובו זמנית לעזור לתינוק "לרוקן" את כל החלב. לכן, מומלץ במקרים כאלה להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת ומומחית.
חשוב להדגיש: שאיבה אינה דומה להנקה. ייתכן שתינוק מקבל מספיק מהחלב השומני, אך האמא מתקשה לשאוב אותו, מפני שהוא לא זורם באותה קלות כמו החלב הקדמי. מצב זה אינו מעיד על בעיה בהנקה, בתזונת התינוק, או בתפוקת או הרכב החלב, אלא על המגבלות של המשאבה. לרוב, כל עוד התינוק יונק ביעילות, לא תהיה בעיה, גם אם רוב מה שנשאב הוא חלב מימי יותר.
נכתב על ידי הגב' חנה כצמן, יועצת הנקה מוסמכת, IBCLC
הכותבת אינה רופאה. בכל מקרה של חשש או דאגה לבריאות תינוקכם, יש להיוועץ ברופא הילדים.