מתן תוספת ברזל לתינוק יונק: חיוני או מיותר?

 


תהיתם למה מתעקשים על תוספת ברזל לתינוק יונק? רציתם לדעת יותר אך חששתם לשאול? כל השאלות והתשובות במאמר אחד. 

התינוק שלכם נולד לפני כמה חודשים, והוא גדל בקצב מעולה. יום אחד, כשהתינוק הגיע לגיל 4 חודשים, הגעתם לטיפת חלב ונאמר לכם להתחיל לתת כמה טיפות ברזל, כל יום. למה? כדי למנוע אנמיה (מחסור חמור בברזל).

למה הברזל חשוב, ולמה הוא תורם? קודם כל, בתינוקות ופעוטות, הברזל עוזר להתפתחות תקינה של המוח ומערכת העצבים. בכל בני האדם, החל מתינוקות ועד האיש המבוגר בעולם, הברזל עוזר להעביר את החמצן לכל תאי הגוף.

מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה – מצב בו תאי הדם האדומים קטנים וחיוורים, ולא יכולים להעביר את הדם ביעילות לכל תאי הגוף. כתוצאה מכך האדם נהיה עייף באופן תמידי, הופך עצבני וחיוור, ומאבד תיאבון. תינוק הסובל ממחסור קל בברזל עלול להתפתח כמו שצריך ולהיראות בריא. אך תינוק הסובל מאנמיה עלול לא לעלות מספיק במשקל, לא להתפתח בקצב המתאים, להימנע מפעילות גופנית, ולהתעייף מהר. כשהאנמיה מחמירה, יתכן שהתינוק יתחיל לסבול מפרכוסים או בעיות בריאותיות אחרות. 

מחסור בברזל הוא בעיה נפוצה מאד, שחלק גדול מהאוכלוסייה, כולל ילדים, סובל ממנה. מפני שהברזל כה חשוב לתינוקות, אין בדיקות שגרתיות לבדיקת רמת הברזל אצל תינוקות, ותינוקות וילדים הם בקבוצת סיכון הן למחסור בברזל והן לסבול מהמחסור, משרד הבריאות ממליץ שכל תינוק יקבל תוספת ברזל באופן יומי.

מתן התוספת הוא מגיל 4 חודשים מפני שתינוקות נולדים עם מאגרי ברזל בגוף. המאגרים האלה נוצרים ברובם במהלך השליש השלישי להריון, ואמורים לספק לתינוק את הברזל שהוא צריך במשך ששת החודשים הראשונים לחייו.

אם כן, אז למה לא מתחילים להוסיף ברזל בגיל 6 חודשים?

אמנם מאגרי הברזל אמורים לספק לתינוקות את הברזל שהם צריכים במהלך 6 חודשים, אך יש דברים שעלולים לפגוע בכמות הברזל שנאגרת לפני הלידה, או לגרום לתינוק לחסל את המאגר לפני גיל חצי שנה.

תינוקות שנולדו מוקדם, או במשקל של פחות מ3 קילו, בדרך כלל לא הצליחו לאגור מספיק ברזל במהלך ההריון ויצטרכו לקבל תוספת לפני הגיעם לגיל חצי שנה. כמו כן, הוספת תמ"ל (או אוכל מוצק בגיל מוקדם מדי) עלולה לגרום לדימומים במעי התינוק, מה שגורם לתינוק להשתמש במאגר שלו בקצב מהיר יותר. תינוקות שנולדו לאמא בעלת סכרת לא מאוזנת, או הסובלים בעצמם מבעיה בריאותית, נמצאים גם הם בקבוצת הסיכון, כמו תינוקות שחתכו להם את חבל הטבור לפני שהוא הפסיק לפעום.

נהוג להגיד שבחלב אם יש פחות ברזל מאשר בתמ"ל. זה נכון – בחלב אם יש 0.29 מ"ג ברזל לכל 860 מ"ל חלב – אך הברזל שבחלב אם נספג טוב יותר בגוף התינוק מאשר הברזל בתמ"ל (כ50% לעומת בין 2-9%). עקב כך, רוב התינוקות היונקים (במיוחד מי שיונק באופן בלעדי) לא זקוק למתן תוספת ברזל במהלך החצי שנה הראשונה לחיים. ובכל זאת, בגלל שאנחנו לא יודעים מי כן זקוק לתוספת ברזל ומי לא, ובגלל שמחסור בברזל עלול לפגוע קשות בתינוק, חשוב לתת לכל תינוק תוספת ברזל.

חשוב להבהיר שמתן תוספת ברזל הוא לכלל התינוקות, ללא קשר לאם הם יונקים או ניזונים מתמ"ל. משרד הבריאות ממליץ שכל תינוק ימשיך לקבל תוספת ברזל עד שהוא מגיע לגיל 18 חודשים.

האם תזונת האם משפיעה על רמות הברזל של התינוק?

בניגוד למה שאמרנו בנוגע לויטמין D, הוספת ברזל לאם – בין אם מדובר בתוספת, ובין אם מדובר באוכל עשיר בברזל – לא תעזור להעלאת רמת הברזל אצל התינוק היונק. יחד עם זאת, אם האם סובלת מאנמיה, ייתכן שלא מספיק ברזל יעבור בחלב שלה. אם שלא סובלת מאנמיה אלא רק מרמת ברזל נמוכה לא צריכה לדאוג לתינוקה – עד שמדובר באנמיה, התינוק ימשיך לקבל את הברזל שהוא צריך, על חשבון גוף האם.

חשוב לציין שנטילת תוספת ברזל על ידי האם עלולה לגרום לעצירות אצל התינוק (אך לא להעלאת רמת הברזל שלו).

האם יש דבר כזה יותר מדי ברזל?

אכן, יש אפשרות לקבל יותר מדי ברזל, ויתר ברזל עלול לגרום לבעיות בריאותיות, כולל קוליק (קדדת), עצירות, גדילה איטית יותר, פגיעה בספיגת האבץ בגוף, וסיכוי גבוה יותר לסבול מדלקות. אך בדרך כלל תינוק – בין אם הוא ניזון מהנקה, תמ"ל, או שילוב של אחד מהם עם מזון מוצק – לא יסבול מיתר ברזל.

אם אתם דואגים בכל זאת למצב של יתר ברזל, אפשר לבקש בדיקת דם פשוטה, שתילקח מאצבע התינוק ותבהיר לכם אם הוא עלול לסבול מיתר ברזל, או אם הוא סובל ממחסור. אך רוב ההורים מעדיפים שלא לדקור את אצבע התינוק לצורך בדיקת רמת הברזל בדמו. ולכן, חשוב שכל הורה ייתן לתינוק שלו תוספת ברזל כדי למנוע מצב של מחסור בברזל ופגיעה בבריאות התינוק והתפתחותו.

ואולי התינוק עצבני כי הוא מקבל יותר מדי ברזל?

כעקרון יש הרבה דברים שעלולים לגרום לתינוק להיות עצבני – כגון גירוי יתר, גזים, עייפות, צמיחת שיניים, ועוד – ונדיר שיש תינוק שסובל מיותר מדי ברזל.

אך אם התינוק שלכם סובל מעצירות וממה שנראה כקדדת, אפשר לשאול את רופא הילדים אם ייתכן שהברזל הוא הגורם. תזכרו שקדדת בדרך כלל עוברת אחרי גיל 3 חודשים, ובדרך כלל מתחילה לפני שהתינוק מתחיל לקבל תוספת ברזל, כך שקדדת שמתחילה כתוצאה מתוספת ברזל תהיה נדירה ביותר.

ועוד נקודה חשובה – אם התינוק שלכם סובל מאנמיה (לא ברזל נמוך אלא אנמיה ממש), תבקשו לבדוק אם הוא נחשף לעופרת. רמת עופרת גבוהה יכולה לגרום לאנמיה, ואם התינוק נחשף, חשוב לאתר מיד את מקור העופרת ולמנוע את המשך החשיפה. עופרת יכולה לגרום לפגיעות קוגניטיביות והתנהגותיות קשות אצל תינוקות וילדים, ופגיעות אלו בדרך כלל לא הפיכות.

חשוב להבהיר: המאמר לא נכתב ע"י רופא. בכל מקרה של שאלה, ולפני קבלת כל החלטה שעלולה להשפיע על בריאות תינוקך, יש להיוועץ ברופא הילדים.

x

#{title}

#{text}

#{price}