האם תינוקך סובל מגזים, או שמא מקוליק (קדדת)?

 

למה התינוק שלך בוכה כל כך הרבה? ומה ניתן לעשות כדי להקל עליו?

תינוקות רבים בוכים "ללא סיבה נראית לעין" –  כשהם כבר ישנו, שיחקו, נמצאים על הידיים, אכלו, ועשו גרעפס (גיהוק). וההורים – מרגישים חסרי אונים. כל מה שהם עושים –  לא תמיד עוזר. או לעולם לא עוזר. והתינוק צורח וצורח. אין הנאה. אין שינה. רק בכי.

מצב זה אופייני להרבה תינוקות מתחת לגיל שלושה-ארבעה חודשים, אך יש תינוקות שנראה שהם סובלים יותר מהרגיל. לפעמים הסיבה היא גזים, ולפעמים – קדדת (קוליק).

כמו בחילות בתחילת היריון, קדדת וגזים יכולים להופיע בכל שעות היממה, לא רק בשעות הבוקר. ובדיוק כמו בהיריון, השעות והימים האלה של סבל נראים ומרגישים כנצח. בסוף זה עובר, אבל בינתיים, לא רואים את האור שבקצה המנהרה.

מה ההבדל בין קדדת (קוליק) לגזים רגלים? ומתי זה יעבור?

פעם, סברו שקדדת (קוליק) היא מצב בו תינוק צורח לפחות 3 שעות ביום, לפחות 3 ימים בשבוע, במשך 3 שבועות או יותר. אך היום נוטים להגיד שקדדת היא מצב בו תינוק בוכה בטון גבוה, קול צורם, ובפתאומיות. הרבה פעמים הצרחות מתרכזות או מחמירות לעת ערב, אך כמובן יש תינוקות עם קדדת שצורחים בכל שעות היממה.

בין 15-25% מהתינוקות סובלים מקדדת, שיכולה להתחיל בשבוע השני לחיים, או יכולה להופיע לאחר מכן, בפתאומיות. לרוב, קדדת מגיעה לשיאה כשהתינוק בן 6-8 שבועות, ולאחר מכן משתפרת באטיות.

לא ידוע בדיוק מה גורם לקדדת, אך ידוע שזה ביטוי של סבל וכאב, שכנראה נגרם בגלל בעיה כלשהי במערכת העיכול. לפעמים הבעיה הזו היא פשוטה: מערכת העיכול של התינוק עוד לא בשלה. לפעמים, התינוק סובל מאלרגיה כלשהי, כגון אלרגיה לחלב, ושינוי בתזונה ישפר או יעלים את הקדדת. אך לרוב אין פתרון קסם לקדדת, וצריך להיעזר בסבלנות, לבקש תמיכה מהסביבה, ולחכות שהקדדת תעבור. חשוב מאד לא לאבחן קדדת לבד, אלא להתייעץ עם רופא הילדים, שיוכל לשלול בעיות אחרות ולוודא שאכן התינוק בריא והבכי נגרם מקדדת בלבד.

חשוב להדגיש שקדדת לא מסכנת את התינוק, אבל כן מעלה את הסיכוי שההנקה תיפסק מוקדם מן הרצוי, ואת הסיכוי שאחד ההורים (במיוחד האם) יחווה דיכאון. כמו כן, מרוב תסכול, הורים לתינוקות עם קדדת עלולים להרגיש רצון עז לשקשק את התינוק – דבר שעלול לסכן את חייו.

הבשורות הטובות: קדדת בדרך כלל עוברת מעצמה כשהתינוק מגיע לגיל 3-4 חודשים. אך ייתכן שהיא תמשיך עד שהוא בן חצי שנה. ב90% מהמקרים, הקדדת עוברת לפני שהתינוק מגיע לגיל 9 חודשים.

גזים, כשמם כן הם. מדובר ב"בועות" בתוך בטן התינוק, שנגרמות מצד אחד בגלל שמערכת העיכול עוד לא בשלה כל כך, ומצד שני בגלל שתינוקות לפעמים בולעים אוויר (בין בשעה שהם בוכים, ובין בשעה שהם אוכלים). הסיכוי לגזים עולה כשתינוק ניזון מבקבוק, או כשלתינוק יונק יש לשון קשורה.

נדיר התינוק שלא סובל מגזים כלל, אך בדרך כלל תינוק עם גזים נרגע כששמים אותו על הבטן, עוזרים לו לגהק, או מחזיקים אותו כשהבטן מונחת על יד ההורה. אפשרות נוספת לטיפול בגזים היא לשאול את רופא הילדים אם סימיקול יעזור.

בניגוד לתינוק עם קדדת, תינוק שסובל מגזים בדרך כלל יפסיק לבכות אחרי שהבטן נרגעת קצת ו/או הוא מצליח לגהק. לרוב, הגזים עוברים מעצמם סביב גיל 3-4 חודשים.

איך אפשר לעזור לתינוק שסובל מקדדת?

כדי להקל על תינוק הסובל מקדדת, אפשר לעסות לו את הבטן או את הגב, להחזיק אותו על הידיים או במנשא, להכין לו אמבטיה חמימה (לא חמה!), ולהפחית גירויים. אל תפחדו להחזיק את התינוק הרבה – זה לא ירגיל אותו לקבל את מה שהוא רוצה, ולא יגרום לו לגדול מפונק.

חשוב מאד שההורים יטפלו גם בעצמם: ההתמודדות עם קדדת היא קשה מאד, וההורים צריכים לקחת זמן לעצמם, לנשום, ולאגור כוחות – במיוחד לאור העובדה שהורים לתינוק עם קדדת הם בסיכון מוגבר לדיכאון ועלולים לחוות כעס כלפי התינוק. תזכרו שהתינוק סובל בדיוק כמוכם – הוא לא מצער אתכם בכוונה.

אם תינוקכם סובל מקדדת, זה לא באשמתכם – ולא הייתה לכם שום אפשרות למנוע את זה.

האם כדאי להשתמש בתרופות סבתא?

המחקרים על תרופות סבתא – כגון תה, מי סוכר, ואקופונקטורה – חלוקים. יש שטוענים שזה עוזר, אך יש לא מעט מחקרים שמראים שדברים אלה לא גורמים לשיפור בקדדת בכלל. ומאידך, לתרופות סבתא, כמו לכל תרופה אחרת, יש סיכונים.

חלק מהתרופות ההומאופתיות מכילות כמויות מזעריות של חומרים רעילים – כמויות כל כך קטנות שהן בדרך כלל לא גורמות נזק למבוגרים, אך בהחלט יכולות לגרום נזק לתינוק זעיר שצורך כמות גדולה יחסית למשקל גופו באופן יומיומי. כמו כן, חוסר הפיקוח עלול לגרום לחוסר סטריליות בחומרים, ולשינויים בכמות התרופה שכל מנה מכילה.

בנוסף, שתיית תה או מי סוכר עלולה לגרום לירידה במלחים בדם התינוק, דבר שעלול לסכן את חייו, וכן בירידה בתפוקת (וצריכת) חלב אם – ובכך לסכן את ההנקה החשובה כל כך.

לאחרונה יש כמה מחקרים שמראים שיש סוג של פרוביוטיקה שיכולה לעזור לתינוקות הסובלים מקדדת – אך לא ברור אם היא אכן עוזרת, ואין לתת פרוביוטיקה לתינוק מבלי להיוועץ ברופא.

בשורה התחתונה: ייתכן שיש תרופות סבתא מועילות – אך חשוב מאד להתייעץ עם רופא ילדים לפני שמחליטים לטפל בקדדת באמצעות תרופות "טבעיות".

לא קל לראות את תינוקכם סובל, אך תזכרו שהקדדת תעבור בסוף, ולא גורמת נזק בטווח הארוך.

*המאמר הזה לא מהווה עצה רפואית. אם תינוקכם בוכה המון, יש להיוועץ ברופא.

x

#{title}

#{text}

#{price}