כשהנקה הופכת להנקה צפופה ומה המשמעות לכך?
מאת: פינקי מאק קיי IBCLC
כל כך הרבה פעמים תשמעו מאימהות את המשפט הבא: "התינוק שלי רוצה לינוק כל הערב, אני חוששת האם כמות החלב שלי מספיקה!"
יניקה לעיתים תכופות מצויה מאוד, בפרט אצל תינוקות קטנים. הם יונקים לעיתים צפופות, או אפילו ברצף, בפריסה של כמה שעות רצופות. תופעה זו יכולה לקרות בכל שעות היום, אך מצויה יותר בשעות הערב. יתכן אף שהתינוק יונק ברצף והשד יכול להרגיש כמרוקן.
כאשר זה קורה, זה טבעי לחשוש שכמות החלב בשעות אלו דלילה, אך ד"ר פטר הרטמן, חוקר הנקה באוניברסיטת ווסטרן באוסטרליה, אומר שמהמחקרים שלו עולה שאיכות החלב שיש לאם בשעות אילו אינה נמוכה. אמנם כמות החלב קטנה יותר בערב, אך כמות השומן בחלב גבוהה יותר בשעות אלו, (בפרט אם התינוק מנווט את זה באמצעות cue feeding) לכן כמות הקלוריות שמקבל התינוק אינה שונה באופן משמעותי.
ישנו מחקר נוסף המציע, שתינוקות שיונקים בצפיפות למשך כמה שעות, גורמים לכך שריפלקס השחרור יפעל באיטיות, ולכן תיתכן האטה בזרימת החלב, כתוצאה מתגובה לתהליך הורמונלי איטי יותר. ריפלקס השחרור שלך יכול להיות מושפע מעייפות ומטח, בפרט הלחץ שנוצר סביב האם יש לי כמות מספקת של חלב עבור התינוק שלי, וכך נכנסים למעגל קסמים.
קחי הפסקה
אחד הפתרונות למצב שבו תינוקך יונק לפרק זמן ארוך ואת מרגישה שאת מתרוקנת הוא: קחי הפסקה. מסרי את תינוקך לבן זוג שלך אם הוא בשטח, מזגי לעצמך שתיה, אכלי משהו, פנקי את עצמך במקלחת חמה והירגעי. מן הסתם שלבן הזוג שלך אין ריח של חלב, כך שרב הסיכויים שהתינוק יהיה רגוע יותר בזמן שאת מאפשרת לעצמך הפסקונת קטנה זו. לאחר מכן קחי אליך חזרה את התינוק, נסי להניק, ורב הסיכויים שהפעם ירגע השד.
הכיני עצמך למורדות
הצורה הטובה ביותר לחזק את החלב של הערב הוא, לעשות הכנה מראש. במהלך הצהריים בזמן שתינוקך ישן, תנוחי גם את איתו, בצורה כזו לא תהיי גמורה בשעות אחה"צ והערב. דאגי לאכול ארוחת צהריים בריאה ומשביעה, וגם ארוחת ביניים בריאה.
מסתבר שבסביבות השעה שלוש וחצי מדובר "בשעת סכנה" לנשנוש של ג'אנק פוד. זהו הזמן שרמת הסוכר בדם יורדת, ומצבורי הכח הולכים ואוזלים, אז את פונה ישירות אל הקופאין והשוקולד, המועבר אל התינוק באמצעות החלב ובהחלט עלול לתרום לאי השקט שלו בערב.
על מנת להימנע מהתאווה לג'אנק פוד, דאגי שיהיה לך בהישג יד חטיפי בריאות, כמה ביצים קשות במקרר, אבוקדו, טונה, דג מעושן, חומוס וקרקרים, ושתי הרבה נוזלים.
עקבי אחר תחושות הרעב של תינוקך
כאשר את מאפשרת לתינוקך לינוק על פי דרישה, השד שלך מקבל איתות לייצור חלב נוסף. לעומת זאת, אם את נותנת תוספות תמ"ל (תרכיב מזון לתינוקות), השד שלך מפסיק לקבל איתותים אילו, וכמות אספקת החלב שלך יורדת. כך נוצר מצב שאת מרבה לתת בקבוקים בגלל מיעוט החלב, ובאופן מצער, אחד מבין השניים יקרה: יתכן שהתינוק יעדיף את זרימת החלב המהירה של בקבוקים, וכמות החלב שיש לך לא תספיק להשביע את רעבונו, ומהר מאוד את תמצאי אותו גמול. אך גם אם את רק נותנת השלמות של תמ"ל, יש אפשרות שהוא יישאר באי השקט שלו. בנוסף לכך, את חושפת את תינוקך לאלרגיות בפוטנציאל, ולגמילה בגיל צעיר. מחקרים מעידים שאמהות הנותנות בקבוק תמ"ל כתוספת בערב, ישנות 45 דקות פחות בממוצע. אז אם המטרה שלך היא שינה, זהו לא הפתרון האידיאלי.
האם זה רעב או משהו אחר?
יש סיכוי שאי השקט בערב, וההנקה הצפופה והרצופה אינה תוצאה ישירה של 'רעב'. במקום זאת זה יכול להיות האופן שבו התינוק מרגיע את ההבשלה של מערכת העצבים שלו, יתכן שהוא מרגיש המום מהיום העמוס שעבר עליו, והוא מתרגל לעולם שלם וגדול מחוץ לרחמך?
לפי ד"ר קטרין דוטווילר, (שהינה חוקרת הנקה באוכלוסיות מסורתיות) תינוקות ממלי- מערב אפריקה, ומקומות מסורתיים אחרים, אינם סובלים מגזים או אי שקט אחר הצהריים / ערב. תינוקות אילו נישאים במהלך כל היום, ואף יונקים מספר פעמים בשעה. נתון זה גם מעיד על כך, שתינוקות שנישאים הרבה במהלך היום סובלים פחות מאי שקט בערב. יתכן ונשיאת תינוקך הרך בשעות היום במנשא, תעזור לו לפתח את מערכת העצבים העדינה שלו, ותאפשר לשניכם ערב רגוע ושקט יותר.
להתעטף!
לא משנה אם את חוששת מאספקת החלב שלך, או מרגישה שהתינוק שלך חש גירוי יתר, אחד הדרכים הטובים לאתחל את כמות אספקת החלב שלך ואת מערכת העצבים של תינוקך, הוא לעטוף את תינוקך skin to skin, (במגע ישיר). הירגעי בחדר עמום, פתחי את חולצתך, הצמידי את תינוקך ישר לגופך כאשר הוא עטוף רק בטיטול. מגע זה ייתן אתחול מחדש להורמונים המספקים את החלב, ואת תחושי את תינוקך פועה בתחושת רעב. על ידי זה שאת מאפשרת לתינוקך גישה ישירה ללא הגבלה לשד, ומניקה אותו בכל פעם שיבקש, הוא ירגיש בנוח, רגוע ובטוח, ואת תעודדי אספקת חלב בריאה.
החדשות הטובות הם: תינוקות שיונקים ברצף, בד"כ נחים מנוחה ארוכה לאחר מכן.
למרות שהנקה רצופה יכולה להתרחש בכל שעה ביום, אם הערב שלך מורכב מכך שאת ישובה על הספה, ותינוקך צמוד אליך, קחי בחשבון שאת מטעינה אותו בלילה של שינה טובה. את גם מטעינה את אספקת החלב שלך ליום למחרת. וזכרי את המטרה של אמהותך, כאשר מתחיל להיות קשה.
"גם זה יעבור" בד"כ זה כן עובר, בסביבות הגיל הקסום של שלושה חודשים.
מאת: פינקי מאק קיי, מחברת ספרי רב מכר, לישון כמו תינוק, 100 דרכים להרגעת הבכי, טקטיקות הפעוט והורות מן הלב. ארגון ההנקה LLLI מאוסטרליה וכן הארגון לבריאות התינוק באוסטרליה ממליצים על ספריה. פינקי בעצמה הינה יועצת הנקה בעלת הכשרה בינלאומית, IBCLC, בעלת קליניקה פרטית שוקקת במלברון, אוסטרליה.