הנקה אחרי ניתוח קיסרי
יש תינוקות שמגיעים לעולם בזכות האפשרות הרפואית לבצע ניתוח קיסרי.
הם אינם מצפים להיוולד כך וההכנה לקראת הלידה והחיים שמחוץ לרחם שקורית בסוף ההריון ובמהלך הלידה לא מתרחשת.
בדרך כלל מתכננים את התאריך לניתוח סמוך לתאריך הלידה המשוער, סביב שבוע 38 ולעתים אפילו בשבוע 39 ויכול להיות פער בין התאריך המתוכנן לניתוח לתאריך בו היו מעוניינים להיוולד בעצמם.
יש לכך השפעה על ההתנהגות שלהם מחוץ לרחם מכיוון שהרפלקסים של העוברים מגיעים לשיאם ככל שמתקרבים לשבוע 40.
איפה ללדת? כדאי לשים לב לנקודות מסויימות לגבי בחירת בית החולים – האם אפשרי מלווה בחדר הניתוח? האם ניתן להניק בחדר הניתוח? כמה תוכלו להיות יחד לאחר הניתוח בחדר הניתוח ובהתאוששות? בחלק מבתי החולים יש היערכות מיוחדת בחדר הניתוח עם שמיכות חימום או שרוול חימום או אפילו ימים ספציפיים בהם מנתחים ניתוח "ידידותי לתינוק" והמיילדת המלווה עוזרת בהנקה, וההתאוששות לאחר הלידה נעשית בחדר הלידה עם אחות התאוששות וצוות מחדר הלידה שמיומן בהנקה לאחר הלידה.
ההנקה בחדר הניתוח חשובה מכיוון שבמקרים רבים יש הפרדה בין האמא לתינוק לאחר היציאה מחדר הניתוח ולוקח זמן עד שהאמא והתינוק מתראים מחדש. בחלק מהמקרים התינוקות לא מעוניינים לינוק בחדר הניתוח. חשוב לספר לצוות מה הכוונות שלכם ולבקש עזרה בעור לעור וכיסוי וחימום לאמא ולתינוק. אם אין אפשרות לעור לעור עם אמא, ניתן לעשות עור לעור עם המלווה – בן/בת הזוג, דולה, חברה, סבתא...
קולוסטרום – ביום הניתוח הכיני מזרקים עם קולוסטרום שהוא החלב הראשוני שהתינוק מקבל ומיוצר בגוף כבר בשבועות מוקדמים של ההריון. בניתוח מתוכנן מראש סחטי ביום הניתוח בהמתנה לניתוח. אם מדובר בלידה שהוחלט לסיים בחדר ניתוח מכל סיבה שהיא בקשי מזרקים קטנים וסחטי אליהם קולוסטרום והתינוק יוכל לקבל אותם לאחר הניתוח.
עזרה לאחר הניתוח – היעזרו כמה שיותר במי שנמצא מסביבכם. הכנה והצהרת כוונות של מי שנמצא סביבכם תעזור. מלווה לאחר הלידה בחדר ההתאוששות ובמחלקה כולל בלילה יעזרו מאוד להנקה ולהתאוששות שלכן. בדקו מה הנוהלים בבית החולים והיערכו לכך עם בני משפחה או מלוות בתשלום.
כדאי לבדוק באתר של "אפס הפרדה" איזה בתי חולים מאפשר שהייה משותפת לאחר הניתוח וכוונו לבתי חולים אלו. כך תבטיחי לעצמך עזרה לאחר הלידה ועליה בסיכויי ההצלחה בהנקה.
אם נפרדת מהתינוק לאחר הניתוח החלי בסחיטת הקולוסטרום סמוך ככל שניתן לאחר הלידה. ככל שמפנים חלב מהשד הגוף מתחיל להניע את תהליך ייצור החלב. כדאי לסחוט את החלב ולא לשאוב מכיוון שהמרקם של הקולוסטרום כמעט ולא מאפשר איסוף שלו במשאבה וקל יותר לאסוף אותו מכפית ומזרק. סחטי לפחות 8 פעמים ביממה ואם עדיין את נפרדת מהתינוק ואין אפשרות להניק אותו התחילי בשאיבה לפחות 8 פעמים ביממה.
תנוחות לאחר הניתוח – איזור הניתוח רגיש וכואב. קחי איתך לבית החולים כרית דקה שתוכלי להניח על איזור החתך כדי שהתינוק לא ייגע עם רגליו באיזור. יש תנוחות בהן אין מגע בין התינוק לבטן כמו תנוחת צד. כדאי להיערך מראש ולהבין מה מצופה ממך ולבקש עזרה ככל שניתן.
מתכוננת לניתוח קיסרי? רוצה להתכונן להנקה לאחר ניתוח? מוזמנת לקבוע איתי פגישה בימים אלו גם מרחוק... 052-2827900
נכתב על יד שגית לב – חברה באיגוד הישראלי ליועצות הנקה מוסמכות משנת 2007, מדריכת הורים, בוגרת לימודי הדרכת הורים בסמינר הקיבוצים.
שגית מדריכה ומכשירה סטודנטיות בהנקה במהלך לימודיהן בקורס בסיסי בהנקה ובהמשך דרכן לקראת מבחן ההסמכה כמנטורית בקליניקה שלה בקיבוץ גת.
בנוסף לעבודתה כיועצת הנקה שגית בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות.
https://www.sagitlev.com
טל: 052-2827900